Sëmundjet

9 shenja dhe simptome të sëmundjes së Alzheimerit

Demenca është një psiko-sindrom organik kronik që karakterizohet nga një rënie e funksioneve intelektuale siç janë aftësia për të kujtuar, arsyetuar, zgjidhur problemet, të menduarit abstrakt, vlerësimin hapësinor dhe vizual dhe aftësitë verbale. Ka disa shkaqe të demencës, por ajo më shpesh ndodh si pjesë e një prej sëmundjeve neurodegjenerative, kryesisht sëmundja e Alzheimerit.

Sëmundja Alzheimer është një sëmundje progresive neurodegjenerative që karakterizohet nga funksioni mendor i dëmtuar. Në fazat e hershme të sëmundjes, dilema shpesh lind nëse ndryshimet specifike janë për shkak të sëmundjes Alzheimer apo për shkak të procesit normal të plakjes, transmeton Femina.al.

Lista e mëposhtme e shenjave dhe simptomave do t’ju ndihmojë të zgjidhni këtë dilemë dhe t’ju tregojë nëse duhet të kërkoni ndihmë profesionale mjekësore:

 1. Humbja e kujtesës.
  Për shkak të stresit, zënies ose shpërqendrimit, ne të gjithë ndonjëherë harrojmë emra ose të dhëna të caktuara dhe në shumicën e kohës nuk duhet të shqetësohemi për këtë. Por nëse një person shpesh harron informacionin që ai ose ajo sapo ka mësuar, harron data dhe ngjarje të rëndësishme që ai ose ajo nuk mund t’i kujtojë më vonë gjatë ditës, ose kërkon vazhdimisht të njëjtin informacion, ato mund të jenë fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer. Ndërsa sëmundja përparon, dëmtimi i kujtesës thellohet.
 2. Problemet gjatë kryerjes së aktiviteteve normale.
  Njerëzit me sëmundjen e Alzheimerit shpesh kanë vështirësi në kryerjen e aktiviteteve të përditshme që më parë i kryenin në mënyrë të pavarur pa probleme. Në fazën më të përparuar të sëmundjes, problemet janë më të theksuara, kështu që personi i prekur nga Alzheimer nuk di të vishet ose të përgatisë vaktin e tij të preferuar.
 3. Aftësia e dëmtuar për të menduar dhe arsyetuar saktë. Sëmundja Alzheimer shpesh dëmton aftësinë për të arsyetuar dhe për të marrë vendime të shëndosha. Në fakt, kjo është një humbje e aftësisë për të vlerësuar faktorë të ndryshëm, të cilët duhet të merren parasysh para se të merrni një vendim. Një person i cili ka qenë i matur me para gjatë gjithë jetës së tij mund të fillojë të shpenzojë në mënyrë të paarsyeshme për sende që nuk i duhen fare, duke u dhënë para të huajve ose duke mos paguar fatura të rregullta.
 4. Probleme në interpretimin e imazheve vizuale. Në disa raste të sëmundjes së Alzheimerit, mund të ndodhin probleme të shikimit të tilla si: pamundësia për të vlerësuar distancën ose madhësinë e një objekti të veçantë, vështirësi në të lexuar, probleme për të dalluar ngjyrat, etj. Nëse aftësia për të perceptuar është e dëmtuar, pacienti mund të mos njohë imazhin e tij në pasqyrë. Sidoqoftë, duhet të theksohet se nuk ka asnjë arsye për shqetësim nëse problemet e shikimit janë rezultat i kataraktit ose sëmundjes tjetër të syrit.
 5. Probleme të të folurit dhe të shkruarit. Njerëzit që vuajnë nga kjo sëmundje mund të kenë probleme të ndjekin ose të zhvillojnë një bisedë. Ata zakonisht nuk e përfundojnë bisedën e filluar, ata ndalen dhe nuk kanë ide se si të vazhdojnë ose përsërisin ato që kanë thënë më parë. Probleme të fjalorit mund të ndodhin gjithashtu, të tilla si përdorimi i fjalëve të gabuara ose mos-gjetja e fjalës së duhur. Shembull: Në pamundësi për të kujtuar fjalën pizhame, personi e shpjegon atë me fjalë të tjera – rroba që përdoren për të fjetur.
 6. Problemet me orientimin në kohë dhe hapësirë. Njerëzit me Alzheimer shpesh kanë probleme me kohën dhe hapësirën, kështu që ata nuk mund të përcaktojnë datën ose kohën e vitit, dhe në disa raste humbasin sepse harrojnë se ku janë, si kanë arritur atje dhe si të shkojnë në shtëpi.
 7. Vendosja e objekteve në vende të pazakonta. Vendosja e objekteve në vende të pazakonta, humbja e objekteve dhe më pas mosarritja për të kujtuar se ku mund të gjenden, vjedhja ose akuzimi i të tjerëve për vjedhje, janë karakteristikat tipike të sjelljes së njerëzve me sëmundjen e Alzheimerit. Është normale që një person ndonjëherë të harrojë se ku i la syzet, por nuk është normale t’i lërë në vende si një frigorifer ose një mbajtëse këpucësh, dhe gjithashtu nuk është normale nëse ai akuzon njerëz të tjerë për vjedhjen e tyre ose për t’i fshehur qëllimisht prej tij. sendet personale.
 8. Tërheqja nga aktivitetet shoqërore. Ndërsa sëmundja përparon, të sëmurët me Alzheimer heqin dorë nga hobi, aktivitetet shoqërore dhe puna dhe shmangin kontaktet me të tjerët.
 9. Ndryshimet në humor dhe sjellje. Me sëmundjen e Alzheimerit, një person mund të ndryshojë humorin e tij papritur pa ndonjë arsye të dukshme, dhe gjendja e tij e shpirtit mund të ndryshojë. Njerëzit shpesh janë të shqetësuar, paranojakë, të dyshimtë, të hutuar ose të frikësuar, ose shqetësohen lehtësisht në vendet ku kanë qenë më rehat. Vlerësohet se rreth 40% e njerëzve me sëmundjen Alzheimer vuajnë nga depresioni.

Disa njerëz me sëmundjen e Alzheimerit i vërejnë këto ndryshime vetë, por shpesh miqtë ose të afërmit e tyre i shohin ato së pari. Në çdo rast, është e nevojshme të kërkoni ndihmë mjekësore./Femina.al/

Back to top button