Shëndeti Intim

Shkaqet e sterilitetit te femrat

Pikat kryesore të artikullit
 • Llojet e sterilitetit
 • Shkaqet më të zakonshme të sterilitetit

Pamundësia e një çifti për të lindur pas të paktën 1 viti marrëdhënie të pambrojtura në një frekuencë normale quhet sterilitet.

Në mënyrë që të ndodhë fekondimi normal, është e nevojshme:

 1. Të lëshojë një vezë të pjekur nga vezoret me anë të ovulimit;
 2. Veza e pjekur nga vezorja kalon në tubën fallopiane para se të takohet me spermatozoidin;
 3. Disa nga spermatozoidët arrijnë tubin fallopian përmes mitrës dhe njëri prej tyre fekondon vezën;
 4. Veza e fekonduar udhëton nëpër tubat fallopiane në mitër dhe “fole” në endometrium (rreshtimi i mitrës).

Termi sterilitet duhet të dallohet nga termi infertilitet. Steriliteti është paaftësia për të mbarsur (fekondimi), dhe infertilitet nënkupton pamundësinë për të çuar shtatzëninë deri në fund, dmth derisa fëmija të mos jetë në gjendje të jetojë. Kjo do të thotë që gruaja jopjellore është e aftë të konceptohet, por herët a vonë gjatë shtatzënisë ndodh një abort, transmeton Femina.l

Ne dallojmë dy lloje të sterilitetit:

 1. Sterilitet primar – kur nuk ka ndodhur fekondim;
 2. Steriliteti dytësor – kur steriliteti paraprihet nga të paktën një fekondim.

Ka shumë arsye që mund të pengojnë çdo fazë të procesit të konceptimit. Ata mund të vijnë nga burrat dhe gratë. Në një të tretën e rasteve shkaku i infertilitetit është gruaja, në një të tretën tjetër problemi është me burrin, dhe në pjesën tjetër, shkaku është ose i panjohur ose problemi është me të dy partnerët.

Shkaqet më të zakonshme të sterilitetit tek gratë janë:

 1. Dëmtimi i tubave fallopiane. Nëse tubat fallopiane janë dëmtuar ose penguar, parandalohet udhëtimi i spermës në vezë. Më shpesh, kjo është për shkak të:
 • Sëmundja inflamatore e legenit. Bëhet fjalë për inflamacion të organeve riprodhuese të femrave që rezulton nga një infeksion më shpesh i shkaktuar nga bakteret seksualisht të transmetueshme (Klamidia, Gonorrea).
 • Kirurgji e legenit ose barkut. Nëse operacionet janë kryer në legen dhe bark, veçanërisht për shkak të shtatzënisë ektopike, ekziston mundësia e dëmtimit ose bllokimit të tubave fallopiane nga plagët e formuara.
 • Tuberkulozi pelvik. Edhe pse nuk është një sëmundje e zakonshme, ajo përsëri mund të shkaktojë dëmtime në tubat fallopiane.

2. Çrregullimet hormonale. Ndryshimet e sinkronizuara hormonale që ndodhin normalisht në një cikël menstrual lejojnë që veza të piqet dhe të lirohet nga vezoret (ovulimi) dhe përgatisin endometriumin për të “marrë” vezën e fekonduar në rast të konceptimit. Problemet e ovulimit mund të jenë rezultat i një shqetësimi në nivelin e hipotalamusit, gjëndrës së hipofizës ose vezoreve. Më shpesh, çrregullimet hormonale janë për shkak të:

 • Sindroma e vezoreve policistike. Një nga shkaqet më të zakonshme të infertilitetit tek gratë është sindroma e vezoreve policistike. Çrregullimet hormonale që ndodhin në këtë sindromë ndikojnë në procesin e ovulacionit dhe e bëjnë të vështirë ose të pamundur ngjizjen.
 • Dështimi i parakohshëm i vezoreve. Kjo gjendje karakterizohet nga humbja e aftësisë për të prodhuar vezë nga vezoret (zbrazja e oociteve) dhe ulja e prodhimit të estrogjenit tek gratë nën 40 vjeç. Shkaqet e kësaj sëmundjeje mund të jenë faktorët gjenetikë, kimioterapia, sëmundjet autoimune dhe të tjerët.
 • Mosfunksionimi i hipotalamusit ose hipofizës. Ovulimi varet nga boshti hipotalamus-hipofizë-vezore, pra nga hormonet e sekretuara nga këto gjëndra. Shtimi ose humbja e tepërt e peshës, stresi i tepërt fizik ose emocional dhe lëkundjet drastike në peshën e trupit janë vetëm disa nga shkaqet që mund të çojnë në çrregullime të boshtit hipotalamik-hipofizë-vezore, dhe kështu çrregullime të ovulacionit. Shenja kryesore e problemeve të ovulimit është gjakderdhja e parregullt menstruale ose mungesa e gjakderdhjes, megjithëse në disa raste ekziston mundësia që pavarësisht nga cikli i rregullt menstrual, ovulimi mund të mungojë.
 • Hiperprolaktinaemia. Prolaktina është një hormon i sekretuar nga gjëndrra e hipofizës. Nivelet e ngritura të prolaktinës (hiperprolaktinaemia) zvogëlojnë sekretimin e estrogjenit, i cili mund të çojë në sterilitet.
 • Hipotiroidizmi (funksioni i zvogëluar i tiroides). Nivelet e ulura të hormoneve tiroide stimulojnë një çlirim të rritur të hormonit TRH nga hipotalamusi, i cili mund të shkaktojë hiperprolaktinemi, duke zvogëluar kështu nivelet e estrogjenit dhe përçarjen pasuese të procesit të ovulimit.

3. Endometrioza. Endometrioza është një sëmundje në të cilën endometriumi (indi që shtrihet në brendësi të mitrës) lokalizohet ektopikisht, domethënë ekziston indi endometrial jashtë sipërfaqes së brendshme të mitrës. Më shpesh, lokalizimi ektopik është në vezore (rreth 50%). Endometrioza mund të prishë procesin e konceptimit dhe të shkaktojë infertilitet. Pengesa e tubit fallopian për shkak të dhëmbëza nga operacioni i mëparshëm për të hequr indet endometriale, për të ndryshuar rreshtimin e mitrës dhe për të parandaluar implantimin e vezës së fekonduar, dhe dëmtimi i spermës ose vezës janë vetëm disa nga problemet e shkaktuara nga endometrioza të cilat mund të jenë shkak i sterilitetit.

4. Çrregullimet e trupit dhe qafës së mitrës. Ka disa çrregullime në nivelin e mitrës, të cilat mund të ndikojnë negativisht në procesin e konceptimit dhe implantimit. Më shpesh bëhet fjalë për:

 • Tumoret beninje ose malinje. Prania e fibromave, miomave ose llojeve të tjera të tumoreve në mitër mund të shkaktojë bllokim të tubave fallopiane ose të parandalojë implantimin e një veze tashmë të fekonduar.
 • Stenoza e qafës së mitrës. Është një ngushtim i qafës së mitrës, i cili mund të ndodhë për shkak të dëmtimit të qafës së mitrës ose për shkak të faktorëve gjenetikë. Stenoza e qafës së mitrës mund të prishë procesin e konceptimit, pasi ngushtimi i kanalit të qafës së mitrës mund ta bëjë të vështirë për spermatozoidin të kalojë në trupin e mitrës.
 • Ndryshimet në mukusin e qafës së mitrës. Në raste të caktuara (infeksion, operacion i mëparshëm) mund të ketë një ndryshim në cilësinë e mukusit dhe kështu të parandalohet kalimi i spermatozoideve nga qafa e mitrës në trupin e mitrës.

5. Anomalitë kongjenitale anatomike të sistemit riprodhues të femrave. Në raste të rralla, anomalitë kongjenitale të ndonjë pjese të sistemit riprodhues të femrave (vezoret, tubat fallopiane, mitra, vagina) mund të shkaktojnë sterilitet.

Fatkeqësisht, në rreth 20% të rasteve shkaku i sterilitetit është i panjohur. Në një rast të tillë, konsiderohet se steriliteti është ndoshta rezultat i ndikimit të disa faktorëve që burojnë nga të dy partnerët.

Nevojitet një qasje serioze në sterilitetin e deklaruar tashmë, sepse duke përcaktuar faktorët etiologjikë dhe trajtimin e duhur, mund të arrihen rezultatet e dëshiruara./Femina.al/

Back to top button