Grejpfruti, një frut agrumesh, është plot me lëndë ushqyese kryesore, të cilat janë të mira për lëkurën, sytë dhe shëndetin e përgjithshëm. Grejpfruti mund të jetë i ëmbël ose i hidhur. Frutat e agrumeve, të cilat e kanë origjinën në ishullin Barbados, janë kryesisht ujë. Ai jo vetëm që siguron hidratim, por edhe vitamina dhe minerale, duke e bërë atë një frut të shëndetshëm.
Grejpfruti zakonisht vjen në varietete rozë dhe të kuqe, dhe mund të ndihmojë në humbjen e peshës, të forcojë sistemin tuaj imunitar, të mbështesë shëndetin e lëkurës dhe madje mund të ndihmojë në ruajtjen e rezistencës ndaj insulinës. Lexoni për të njohur përfitimet shëndetësore të grejpfrutit, të cilat mund të përfshihen lehtësisht në dietën tuaj.
Cilat janë përfitimet shëndetësore të grejpfrutit?
Ngrënia e grejpfrutit mund të jetë e mirë sepse ka përfitime të shumta shëndetësore:
- Shëndeti i zorrëve
Grejpfruti nuk ka nivel shumë të lartë të fibrave, megjithatë mund të jetë i mirë për zorrët. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, rreth 100 gram grejpfrut ka gati 2 gram fibra. Meqenëse ka fibra në të, mund të ndihmojë në parandalimin e kapsllëkut dhe rritjen e baktereve të mira në trup. - Menaxhimi i peshës
Prania e fibrave në grejpfrut do të thotë gjithashtu se mund t’ju ndihmojë të mbani të ngopur për një kohë të gjatë. Nëse jeni të ngopur për një kohë të gjatë, hani më pak, gjë që mund të ndihmojë në humbjen e peshës. - I mirë për hidratim
Grejpfruti është plot me ujë, i cili mund t’ju mbajë të hidratuar. Përafërsisht, në 100 gram grejpfrut ka 88.1 gram ujë, sipas USDA. Ju duhet të jeni të hidratuar për funksionimin e duhur të trupit tuaj. Disa nga funksionet përfshijnë marrjen e lëndëve ushqyese në qelizat tuaja, mbrojtjen e kyçeve dhe organeve dhe ruajtjen e temperaturës së trupit tuaj. - I mirë për lëkurën
Grejpfruti ka vitaminë C, e cila mbron lëkurën nga dëmtimi i diellit, djegia nga dielli, inflamacioni dhe plakja. Ju mund të merrni 31.2 mg vitaminë C nëse konsumoni 100 gram grejpfrut, sipas USDA. - Mund të rrisë imunitetin
Meqenëse ka një sasi të mirë të vitaminës C, grejpfruti mund të ndihmojë në rritjen e imunitetit i cili nga ana tjetër na mbron nga sëmundjet. Njerëzit që konsumojnë vitaminë C mund të shërohen nga ftohja e zakonshme më shpejt sesa ata që nuk e kanë atë, sipas një studimi të vitit 2017 të botuar në revistën Nutrients. - Shëndeti i syve
Beta-karotina e pranishme në grejpfrut mund të jetë e dobishme për sytë tuaj, thotë eksperti. Mund të ndihmojë duke e mbajtur sipërfaqen e syrit të lagësht dhe të shëndetshme. Pra, mund të mos keni nevojë të përballeni me probleme si sytë e thatë. - Mund të reduktojë rezistencën ndaj insulinës
Pjesëmarrësit që hëngrën grejpfrut tri herë në ditë para ngrënies panë një ulje të niveleve të insulinës dhe rezistencës ndaj insulinës, krahasuar me ata që nuk hanin agrume, sipas një studimi të botuar në Journal of Medicinal Food në 2006. Prania e lëndëve ushqyese si fibrat, vitaminat C dhe A në grejpfrut mund të ndihmojnë në ruajtjen e rezistencës ndaj insulinës dhe parandalimin e diabetit. - Mund të ulë rrezikun e goditjes ishemike
Agrumet si grejpfruti kanë flavonoide, të cilat mund të ulin rrezikun e goditjes ishemike tek gratë, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Goditja ishemike ndodh kur furnizimi me gjak në një pjesë të trurit tonë zvogëlohet ose bllokohet, duke parandaluar që indet e trurit të marrin oksigjen dhe lëndë ushqyese.
Ngrënia e grejpfrutit rregullisht është përgjithësisht e sigurt, por duhet të jetë pjesë e një diete të ekuilibruar. Mund të hani gjysmë grejpfrut në ditë, si një meze të lehtë para vaktit ose ta shijoni si lëng frutash. Mund të shtohet edhe në sallata frutash dhe lëngje të freskëta.
Grejpfruti dhe medikamente
Shumë ilaçe të përshkruara shpërbëhen ose metabolizohen me ndihmën e një enzime, CYP3A4, në zorrën e hollë. Por nëse konsumoni shumë grejpfrut, ai mund të bllokojë veprimin e CYP3A4. Nëse kjo ndodh, më shumë ilaç mund të hyjë në gjak dhe të qëndrojë në trup për një periudhë më të gjatë kohore. Për shembull, nëse keni shumë lëngje me grejpfrut ose e hani atë me tepricë ndërsa merrni medikamente për të ulur kolesterolin, një sasi e madhe e ilaçit mund të qëndrojë në trupin tuaj. Kjo mund të rrisë rrezikun për dëmtim të mëlçisë.
Cilat janë efektet anësore të grejpfrutit?
Ashtu si përfitimet, grejpfruti gjithashtu ka një listë të efekteve anësore:
- Grejpfruti mund të ndikojë në metabolizmin e ilaçeve dhe të zvogëlojë efektet e ilaçit
- Grejpfruti ka kalium të lartë, kështu që njerëzit me sëmundje të veshkave mund të mos jenë në gjendje të filtrojnë kaliumin e tepërt.
- Është shumë acid, kështu që mund të përkeqësojë simptomat e urthit.
- Ngrënia e grejpfrutit ka përfitime, por njerëzit me sëmundje stomaku duhet të përpiqen të qëndrojnë larg frutave të agrumeve./Femina.al/