Moringa (Moringa oleifera), e njohur gjithashtu si pema e vajit të benit ose pema e rrikës me degë, është një bimë mjekësore dhe e pasur me lëndë ushqyese që është vendase në Indi. Ajo është gjithashtu e zakonshme në klimën subtropikale, përfshirë Floridën. Pema e Moringës shpesh quhet “pema e jetës” për aftësinë e saj të supozuar për të reduktuar dhimbjen dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, ulçerave dhe kushteve të tjera kronike shëndetësore. Në mjekësinë tradicionale, njerëzit përdorin pothuajse të gjitha pjesët e pemës, përfshirë gjethet, lëkurën, rrënjët dhe lëngun.
E pasur me antioksidantë
Antioksidantët ndihmojnë në kundërveprimin e stresit oksidativ. Stresi kronik oksidativ është çekuilibri i sasisë së antioksidantëve dhe radikalëve të lirë në qelizat tuaja. Ai lidhet me zhvillimin e sëmundjeve kronike si kanceri, sëmundjet e zemrës dhe diabeti. Pema e moringës është plot me përbërës fenolikë, të cilët janë molekula me veti anti-inflamatore. Flavonoidet, fenolikët dhe karotenoidët janë përbërës fenolikë në pjesët e pemës së moringës. Studiuesit kanë zbuluar se përbërësit fenolikë si flavonoidet mund të promovojnë shëndetin e sistemit imunitar, të parandalojnë sëmundjet kronike dhe të luftojnë inflamacionin.
Parandalon kequshqyerjen
Një rishikim ka gjetur se bima e moringës mund të ndihmojë në adresimin e kequshqyerjes, që ndodh kur nuk merrni mjaftueshëm ose merrni tepër lëndë ushqyese ose energji. Gjethet dhe farat e moringës përmbajnë vitamina, minerale dhe yndyrna që ndihmojnë në parandalimin e kequshqyerjes. Bima është gjithashtu e pasur me vitaminë C, vitaminë A dhe fibra.
Mund të ulë sheqerin në gjak
Në një studim të vogël, njerëzit me diabet që morën 20 gram pluhur gjethe moringa në ditë zbuluan se suplementi kishte një efekt të vogël në kontrollin e sheqerit në gjak. Megjithatë, nuk ka mjaftueshëm kërkime për të ditur me siguri se sa efektive është moringa në kontrollin e sheqerit në gjak.
Mund të lehtësojë simptomat e menopauzës
Moringa mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të menopauzës, si djersitja gjatë natës dhe ankthi. Sipas një studimi të vogël, moringa mund të ndihmojë në uljen e ashpërsisë së djersitjes gjatë natës për shkak të efektit të bimës në stresin oksidativ.
Efektet kundër plakjes
Ekstraktet e moringës kanë veti kundër plakjes për lëkurën tuaj. Kremrat që përmbajnë të paktën 3% ekstrakt nga gjethet e moringës ndihmojnë në përmirësimin e lëkurës suaj. Studimet kanë zbuluar se kremi i moringës përmirëson gjithashtu elasticitetin e lëkurës.
Vlera ushqyese
Gjethet dhe bishtajat e moringës konsumohen zakonisht në receta në pjesë të Indisë dhe Afrikës, por forma e pluhurit është më e zakonshme në më tepër vende të botës, përfshirë edhe regjionin tonë. Çdo racion me 2 lugë çaji (4 gram) pluhur moringa ka nutrientët e mëposhtëm:
- Kalori: 15
- Yndyrna: 0 gram
- Natrium: 0 miligram
- Karbohidrate: 2 gram
- Fibrat: 1 gram ose 4% e vlerës së përditshme
- Sheqerna të shtuara: 0 gram
- Proteina: 1 gram
- Hekur: 4.8 miligram ose 25% e vlerës së përditshme
- Kalcium: 100 miligram ose 8% e vlerës së përditshme
Rreziqet
Ndërsa gjethet dhe farat e moringës janë përgjithësisht të sigurta për t’u ngrënë, disa njerëz përjetojnë efekte anësore nga konsumimi i bimës. Konsumimi i tepërt i moringës mund të shkaktojë komplikime të tretjes si diarrea.
Këshillohet që të konsumoni vetëm gjethet, frutat dhe farat e bimës për të ulur shanset e përjetimit të efekteve anësore të dëmshme. Gjithashtu, tregoni kujdes në lidhje me ushqimet dhe medikamentet që merrni gjatë konsumimit të bimës moringa.
Këshilla për konsumimin e Moringës
Bima e moringës ka një shije të tokës që mund të jetë e shijshme në gatime të ëmbla ose të kripura. Disa mundësi për ta shtuar moringën në dietën tuaj janë:
- Shtoni pluhur moringa në supa dhe gjella
- Përzieni pluhur moringa në tërshërë ose smoothies
- Hani bishtajat e moringës kur janë të njoma për një teksturë të butë
- Përdorni pluhur moringa në recetën tuaj të preferuar të makaronave
- Bëni çaj me gjethet e moringës
Rishikim
Pema e moringës është bërë e njohur për përfitimet e saj të ndryshme shëndetësore. Bima konsumohet zakonisht si pluhur, suplement ose si bishtaja që rriten nga pema. Në secilën prej formave të saj, moringa mund të ndihmojë në parandalimin e inflamacionit, uljen e sheqerit në gjak dhe përmirësimin e pamjes së lëkurës. Megjithatë, nuk ka mjaftueshëm kërkime për të ditur se sa efektive është moringa.
Duhet të kryhen më shumë studime njerëzore për të kuptuar plotësisht efektin e moringës në trup. Konsultohuni me një ofrues të kujdesit shëndetësor ose një dietolog përpara se ta bëni moringën ose ndonjë suplement tjetër pjesë të dietës ose rutinës suaj të suplementeve./Femina.al/