Çaji jeshil duhet të bëjë diçka siç duhet, sepse kjo pije shumë e njohur është shijuar nga masat për mijëra vjet. Megjithatë, shumë njerëz ende pyesin se çfarë ndodh me trupin tuaj kur pini çaj jeshil në baza ditore. Gjithashtu, mund të jeni kurioz rreth asaj se sa çaj jeshil është një sasi e shëndetshme për t’u konsumuar pa hyrë në territorin e mundshëm të efekteve negative. Pra, a është çaji jeshil i mirë për ju?
Përfitimet shëndetësore të çajit jeshil
Redukton Inflamacionin
Inflamacioni është reagimi natyror i trupit tuaj kundër dëmtimit dhe infeksionit. Çaji jeshil ka një profil të shkëlqyer antioksidues. Është i pasur me polifenole, të cilat kontribuojnë në veti shtesë antioksiduese dhe anti-inflamatore në çajin jeshil. Një studim i vitit 2022 i kryer me 40 pjesëmarrës në Universitetin Shtetëror të Ohajos zbuloi se ekstrakti i çajit jeshil ul sheqerin në gjak dhe uli inflamacionin dhe përshkueshmërinë e zorrëve si tek njerëzit e shëndetshëm ashtu edhe tek njerëzit me sindromë metabolike. Ndërsa inflamacioni afatshkurtër është një pjesë normale e jetës, inflamacioni i zgjatur mund të bëhet kronik dhe të çojë në një mori problemesh shëndetësore. Këto kushte, të tilla si sëmundjet e zemrës, presioni i lartë i gjakut, diabeti dhe kanceri, potencialisht mund të grumbullohen si një reaksion zinxhir në të gjithë trupin. Për fat të mirë, pirja e çajit jeshil të ngrohtë mund të ndihmojë në menaxhimin e inflamacionit.
Mbështet funksionin e trurit
Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, “studimet tregojnë se konsumimi i çajit, së bashku me një dietë të shëndetshme për zemrën, mund të përmirësojë disa funksione të trurit”. L-theanina, një aminoacid në çajin jeshil, është zbuluar se ndihmon në përmirësimin e funksionit të trurit duke forcuar kujtesën dhe duke reduktuar ankthin. Një studim i vitit 2012 në Neuropharmacology zbuloi se “njerëzit që morën 100 miligramë L-theanine bënë më pak gabime në një detyrë të vëmendjes sesa ata në grupin placebo. Pirja e 50 mg kafeinë ose kombinimi i L-theaninës dhe kafeinës përmirësoi gjithashtu fokusin e njerëzve.”
Përmirëson nivelet e sheqerit dhe kolesterolit në gjak
Çaji jeshil mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës duke mbështetur kolesterolin e shëndetshëm. Studimet tregojnë gjithashtu se çaji jeshil mund të zvogëlojë nivelet e sheqerit në gjak dhe të ndihmojë në parandalimin e diabetit të tipit 2. Një studim i vitit 2018 në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës zbuloi se çaji duket se ngadalëson uljen natyrale të kolesterolit të lipoproteinës me densitet të lartë (HDL), i cili shpesh quhet kolesterol “i mirë” dhe redukton (LDL), e cila njihet si kolesteroli “i keq”. Ekspertët besojnë se katekinat, një lloj antioksiduesi që gjendet në çajin jeshil, mund të jetë përgjegjës për këtë efekt të uljes së kolesterolit.
Ndihmon në tretje
Çaji jeshil mund të ndihmojë në zbutjen e simptomave të çrregullimeve gastrointestinale dhe lehtësimin e fryrjes duke eliminuar grumbullimin e gazit në zorrë. Gjatë një studimi në Mikrobiologji dhe Imunologji, dhjetë vullnetarë që nuk pinin rregullisht çaj jeshil e bënë këtë për 10 ditë, dhe më pas ndaluan për shtatë ditë. Rezultatet zbuluan se përqindja e bifidobaktereve (një lloj bakteri i mirë në zorrën tuaj) u rrit proporcionalisht me konsumin e çajit jeshil, që do të thotë se konsumi i çajit jeshil mund të ndihmojë të veprojë si një probiotik dhe të përmirësojë mjedisin e zorrës së trashë.
Redukton rrezikun e kancerit
Antioksidantët që gjenden në çajin jeshil, veçanërisht polifenolet, ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi oksidativ, një faktor që kontribuon në disa sëmundje kronike dhe kancere. Polifenolet mund të ndihmojnë në parandalimin e formimit të radikaleve të lira që mund të shkaktojnë dëmtim ose vdekje të qelizave, gjë që në fund mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit. Për më tepër, sipas një rishikimi të vitit 2019 të botuar në revistën Medicine, njerëzit që konsumojnë zakonisht çaj jeshil kishin një rrezik 17% më të ulët të zhvillimit të kancerit të gjirit sesa ata që nuk pinë çaj, pavarësisht heterogjenitetit midis atyre të studiuar.
Rreziqet e mundshme të çajit jeshil
Mungesa e hekurit
Ndërsa çaji jeshil, në gjendjen e tij natyrale, është shumë më i dobishëm për shëndetin e dikujt sesa pijet shumë të ëmbla, një person mund të përballet me efekte anësore negative nëse konsumon shumë. Për shembull, pirja e tepërt e çajit mund të çojë në mungesë hekuri, sepse çaji është i pasur me tanine, të cilat mund të lidhen me hekurin dhe ta pengojnë atë të përthithet në traktin tretës. Shumë njerëz shijojnë një filxhan çaj të ngrohtë pas një vakti për të ndihmuar në nxitjen e tretjes. Megjithatë, çaji jeshil mund të ketë efekt të kundërt. Nëse ndiqni një vakt të pasur me hekur me një filxhan çaj jeshil me qëllimet më të mira, taninet mund të pengojnë trupin tuaj të përthithë këtë mineral të rëndësishëm.
Sa shumë çaji jeshil është shumë?
Është e rëndësishme të mbani mend se çaji jeshil nuk është pa kafeinë, dhe ngjashëm me pijet e tjera me kafeinë, konsumimi i tepërt i çajit jeshil mund të shkaktojë simptoma të tilla si ankth, shqetësim, nervozizëm, dhimbje koke, vjellje, rritje të rrahjeve të zemrës ose probleme me gjumin. Ndërsa të gjithë kanë nivele të ndryshme të ndjeshmërisë ndaj kafeinës, FDA përmend 400 miligramë në ditë – rreth 10 filxhanë çaj jeshil – si sasia maksimale e kafeinës që të rriturit e shëndetshëm duhet të konsumojnë çdo ditë.
Përfitimet e mëdha shëndetësore që mund të sigurojë çaji jeshil mund të mohohen shpejt me përfshirjen e sheqerit të shtuar apo edhe një sasi të tepërt mjalti. Pra, kini parasysh sasinë e ëmbëlsisë që po shtoni dhe merrni parasysh të zgjidhni një fetë limoni për të shtuar aromë pa sheqer të shtuar.
Pyetjet e bëra më shpesh
- A është mirë të pini çaj jeshil çdo ditë?
Për shumicën e njerëzve, pirja e çajit jeshil në sasi të moderuara çdo ditë është e sigurt. Pirja e tre deri në pesë gota në ditë është një zonë e sigurt për të përfituar të gjitha përfitimet shëndetësore që ofron, pa hyrë në një hapësirë të tepërt ku ekzistojnë rreziqe të mundshme. Koha më e mirë e ditës për të pirë çaj jeshil është në mëngjes ose pasdite, kështu që kafeina nuk do të ndikojë në një rutinë të shëndetshme të gjumit, dhe një deri në dy orë pas ngrënies për të ndihmuar në tretje. - A e rrit presionin e gjakut çaji jeshil?
Disa studime kanë zbuluar se çaji jeshil ndihmon në uljen e presionit të gjakut. Shkencëtarët në Universitetin e Kalifornisë zbuluan se antioksidantët në çaj ndihmojnë në hapjen e kanaleve jonike, të cilat mund të relaksojnë muskujt që rreshtojnë enët e gjakut. Kur qelizat relaksohen, enët e gjakut zgjerohen dhe, si rezultat, presioni i gjakut zvogëlohet. - Kush nuk duhet të pijë çaj jeshil?
Ata me mungesë hekuri mund të duan të kufizojnë ose shmangin plotësisht çajin jeshil. Taninet në çaj mund të lidhen me hekurin dhe të pengojnë trupin tuaj ta përthithë atë, gjë që mund ta përshkallëzojë këtë çështje. Përveç kësaj, ata që shmangin kafeinën duhet të shmangin çajin jeshil. Në vend të kësaj, zgjidhni çajra që janë plotësisht pa kafeinë, si mente dhe kamomil.
Çaji jeshil ka shumë përfitime shëndetësore dhe madje mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër kancerit, sëmundjeve të zemrës, inflamacionit dhe rritjes së presionit të gjakut. Megjithatë, shëndeti dhe mirëqenia ka të bëjë me gjetjen dhe ruajtjen e ekuilibrit. Siç thotë thënia e vjetër, të gjitha gjërat në moderim. Për të përfituar përfitimet shëndetësore dhe për të shmangur hyrjen në një hapësirë ku mund të jeni në rrezik për efekte të mundshme negative, shijoni çajin jeshil në një nivel të moderuar. Në këtë mënyrë, kjo pije e ngrohtë dhe ngushëlluese mund të jetë një shtesë e këndshme dhe inkurajuese për një mënyrë jetese të shëndetshme. /Femina.al/