Erëzat dhe barishtet jo vetëm që pasurojnë shijen e ushqimit, por edhe na japin përfitime shëndetësore. Fuqia medicinale e disa prej tyre është përdorur mijëra vjet më parë dhe studimet moderne shkencore janë prova se pretendimet për efektin pozitiv të erëzave dhe bimëve në shëndet nuk janë thjesht histori boshe.
Kanella
Përfitimet më të mëdha: për rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak tek diabetikët.
Hidhni gjysmë lugë çaji kanellë në tërshërë ose erëzoni qumështin dhe kafen me pak kanellë. Kanella është aq e shijshme sa nuk do ta mendonit kurrë se ka fuqi të mëdha shëruese.
Përveç rregullimit të niveleve të sheqerit në gjak te diabetikët, konsumimi i gjysmë ose një çerek luge kanelle dy herë në ditë ul gjithashtu nivelet e triglicerideve dhe kolesterolit me rreth 30%.
Kanella gjithashtu ka veti anti-inflamatore dhe antibakteriale dhe besohet se lufton në mënyrë efektive E. coli dhe bakteret e tjera. Në disa njerëz, kanella gjithashtu redukton simptomat e urthit të pakëndshëm.
Xhenxhefili
Përfitimet më të mëdha: kundër të përzierave dhe dhimbjeve të stomakut, për të lehtësuar simptomat e artritit
Disa studime kanë treguar se xhenxhefili redukton dhimbjen dhe ënjtjen tek njerëzit që vuajnë nga artriti.
Xhenxhefili është veçanërisht i dobishëm për reduktimin e të përzierave dhe kontrollin e dëshirës për të vjella. Mund të eliminojë problemet e stomakut dhe gjithashtu mendohet se redukton dhimbjet e kokës nga migrena.
Sherebele
Përfitimet më të mëdha: kundër dhimbjes së fytit, për të ruajtur kujtesën
Përgatitni çaj sherebele nëse keni probleme me stomakun ose keni fyt të thatë dhe të dhimbjes. Çaji i sherebelës redukton dhimbjet e fytit.
Hulumtimet paraprake sugjerojnë se sherebela mund të lehtësojë disa nga simptomat e sëmundjes Alzheimer. Në një studim tjetër, studentët që morën ekstrakt sherebele para një provimi shënuan dukshëm më mirë në testet e kujtesës dhe humori i tyre u përmirësua.
Rozmarina
Përfitimet më të mëdha: përmirëson përqendrimin dhe funksionin e trurit
Rozmarina është një antioksidant i fuqishëm që rrit rrjedhjen e gjakut në tru dhe mbron trurin nga radikalet e lira, duke reduktuar kështu rrezikun e goditjes në tru dhe sëmundjeve të tilla si Alzheimer.
Kjo barishte rrit vigjilencën dhe përqendrimin, duke çuar në detyra më efektive që lidhen me kujtesën.
Rozmarina përdoret shpesh për të marinuar mishin dhe për arsye të mirë. Ai përmban acide dhe substanca që luftojnë kundër baktereve dhe parandalojnë prishjen e mishit, si dhe e bëjnë mishin e gatuar më të shëndetshëm.
Rozmarina gjithashtu besohet se stimulon sistemin imunitar, përmirëson qarkullimin dhe përmirëson tretjen e ushqimit.
Nenexhiku (menta)
Përfitimet më të mëdha: kundër dhimbjeve të stomakut, për të përmirësuar tretjen
Tradicionalisht, çaji nga nenexhiku përdoret për të lehtësuar dhimbjet e stomakut, por nenexhiku gjithashtu përmirëson tretjen e ushqimit. Nenexhiku gjithashtu ndihmon me diarrenë, gazrat e stomakut dhe sindromën e zorrës së irrituar.
Efekti efektiv i nenexhikut mund të shprehet edhe në reduktimin e dëshirës për të vjella.
Shpesh përdoret për të trajtuar ftohjen e zakonshme, dhimbjet e fytit, problemet e sinusit dhe infeksionet e frymëmarrjes.
Vaji i nenexhikut mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes së kokës, dhimbjes së muskujve ose dhimbjes së dhëmbit.
Majdanozi
Përfitimet më të mëdha: për imunitet të fortë, parandalimin e sulmit në zemër
Majdanozi është një burim tepër i pasur i vitaminave A dhe C, ndihmon në forcimin e imunitetit dhe është veçanërisht i dobishëm në mbrojtjen e sistemit kardiovaskular.
Çaji i majdanozit përdoret gjithashtu për të lehtësuar simptomat e infeksioneve të traktit urinar.
Përtypja e majdanozit largon erën e keqe të gojës, ndërsa majdanozi i grimcuar përdoret nga jashtë për mavijosje.
Kurkuma
Përfitimet më të mëdha: vetitë kundër kancerit
Kurkuma është erëz me ngjyrë të verdhë, dhe përdoret më së shumti në kuzhinën dhe mjekësinë indiane. Vitet e fundit, kërkimet kanë konfirmuar gjithnjë e më shumë fuqinë e saj për të luftuar kancerin. Përbërja e tij përfshin substanca që reduktojnë rritjen e tumoreve.
Studimet tregojnë se kjo erëz mbron nga kanceri i zorrës së trashë dhe melanoma, forma më vdekjeprurëse e kancerit të lëkurës./Femina.al/