Brokoli përmban shumë vitamina, minerale dhe antioksidantë. Këto komponime punojnë së bashku për të zvogëluar rrezikun e kancerit.
Në mënyrë të veçantë, ekziston një përbërës në brokoli i quajtur sulforaphane, i cili është treguar nga disa studime se parandalon ose ngadalëson përhapjen e kancerit.
Marrja e lartë e perimeve krucifere (të kryqëzuara) të tilla si disa racione në javë, janë shoqëruar me një rrezik më të ulët për kancer. Për shembull, studimet kanë treguar se gratë me konsum të lartë të perimeve krucifere si brokoli kanë një rrezik më të ulët të kancerit të gjirit.
Megjithëse jo të gjithë mekanizmat janë kuptuar, ka disa përbërës në brokoli dhe perime të tjera kryqëzuese që mund të funksionojnë në trup në mënyrë të pavarur ose sinergjike. Brokoli dhe filizat e brokolit janë të pasura me vitaminë C dhe dy përbërës që janë identifikuar se kanë veti kundër kancerit; sulforafani dhe indol-3 karbinol.
Për shembull, studiuesit në Institutin Linus Pauling demonstruan se një shtesë e sulforafanit (e barabartë me rreth 1 filxhan brokoli në ditë), mund të ndihmojë në ngadalësimin e rritjes së tumoreve ekzistuese në një provë me 54 gra me mamografi anormale.
Ka shumë arsye për të shtuar perimet krucifere në menunë javore, veçanërisht potencialin e tyre për mbrojtje kundër kancerit.
Brokoli është një perime kryqëzuese që përmban një përbërës të quajtur sulforafan. Sulforafani ndihmon në parandalimin e rritjes së qelizave kancerogjene. Përfshirja e brokolit dhe perimeve të tjera kryqëzuese në dietën tuaj rregullisht mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit dhe ngadalësimin e rritjes së qelizave kancerogjene. /Femina.al/